Dobre i loše strane interneta

Kako sigurno iskoristiti sve blagodati interneta i kako da vrijeme provedeno na internetu bude edukativno, produktivno i zabavno

Uz pomoć interneta radimo, komuniciramo, obrazujemo se i zabavljamo, ali koliko smo pri tome zaista i zaštićeni?

U savremenom digitalnom dobu korišćenje uređaja spojenih na internet postala je svakodnevica kako odraslih, tako i djece. Nažalost, kad dođe do bilo kakvog napretka, razvija se i ona mračnija strana od koje želimo da se zaštitimo. Upravo zbog toga poznavanje pravila ponašanja za sigurnost na internetu jedna je od osnovnih vještina koje treba savladati prije korišćenja blagodati te “mreže svih mreža”.

Izvor fotografije: m:tel

Kada govorimo o sigurnosti na internetu, prvenstveno mislimo na zaštitu svojih računara i mobilnih uređaja, ličnih podataka i informacija o aktivnostima na web stranicama, aplikacijama i elektronskoj pošti koje posjećujemo i koristimo, te sigurnost pri korišćenju internet i mobilnog bankarstva.

Osnovna sigurnost i zaštita dobija se instaliranjem antivirus programa na računarima, ali i sve popularnijih usluga koje nude telekom operateri. Kod nas je to m:tel-ova usluga Siguran net koja će nas provjereno zaštititi od internet prevara i zloupotreba, kao i omogućiti bezbrižnije surfovanje internetom uz dodatni vid zaštite ličnih podataka. Sve ove programe i usluge treba redovno ažurirati i obnavljati, a za potpunu sigurnost potrebno je neprestano se informisati i edukovati te pametno pristupati dostupnim internet sadržajima i komunikaciji putem interneta.

Pored ove osnovne zaštite, u nastavku vam donosimo pet ključnih parvila kojih se treba pridržavati za sigurno korišćenje interneta:

  1. Koristite složene lozinke i ne otkrivajte ih svakom, posebno ne šaljite korisničke podatke, šifre, PIN-ove nepoznatim osobama ili onima za koje niste sigurni ko su i za koje postoji sumnja da se lažno predstavljaju.
  2. Razmislite prije svakog klika na dobijeni link. Možda ga dobijete od nekog koga znate, ali uvijek postoji mogućnost da je i ta osoba zaražena virusom koji se dijeli upravo na taj način.
  3. Ne otvarajte baš svaki poziv za nagradnu igru jer se upravo iza ovih “nagrada” nalaze oni koji žele da nagrade sebe, tj da prikupe vaše podatke. Prije nego što posegnete za učešćem u nekoj od igara, provjerite na zvaničnoj web stranici firme ili kompanije da li objavljena nagradna igra zaista postoji.
  4. Dobro razmislite šta objavljujete. Društvene mreže danas su glavni vid komunikacije i postalo je sasvim normalno da se objavljuju lične informacije i detalji iz života, objavljuju fotografije i dijele podaci poput adrese, broja telefona, ličnih dokumenata i sl. Ne zaboravite da sve ono što se jednom objavi na internetu, zauvijek ostaje dostupno drugim osobama, čak i kada to obrišete.
  5. Redovno provjeravajte aktivnosti vaše djece u igricama i u drugim internet sadržajima, jer ne želite da budu žrtve nasilja, a sve neprimjerene radnje ili svaki oblik online nasilja na vrijeme prijavite nadležnim organima i institucijama.

Internet je ogromna i kompleksna mreža koja se i dalje sve više razvija što nam značajno smanjuje šanse da budemo potpuno zaštićeni i sigurni dok ga koristimo. Ipak, možemo obrazovati i sebe i svoju djecu o različitim opasnostima koje vrebaju na internetu te učiniti sve u našim mogućnostima da vrijeme provedeno na internetu bude edukativno, produktivno i zabavno.