Dimensity 1080 čipset podržavaće kamere od 200 MP

Dimensity 1080 čipset imaće bolju funkcionalnost u odnosu na prehodnika – biće omogućena podrška za kamere od 200 MP.

Procesor za obradu slike moći će obrađivati fotografije sa kamera koje imaju senzor sa pomenutom rezolucijom. Prethodna verzija – Dimensity 920 (ugrađen u smartfone poput Realme 9 Pro+) imala je podršku za maksimalnih 108 MP.

Takođe, najavljeno je iz Mediatek-a, novi procesor signala slike u Dimensity 1080 čipsetu podržava video u 4K rezoluciji HDR-u sa hardverskim ubrzanjem, što je bolje od konkurentske verzije Snapdragon 695 čipseta koji nije sposoban za takvu podršku.

Čipset ima osmojezgreni CPU sa dva jezgra ARM Cortex-A78 koji procesuiraju informacije frekvencijom od 2,6 GHz, brže od 2,5 GHz kod Dimensity 920. Osim toga, ugrađeno je i šest ARM Cortex-A55 jezgri (2 GHz). Omogućena je i podrška za 5G.

Grafički GPU je Mali G68, isti kao u starijoj verziji, a cijeli čipset je napravljen na 6nm arhitekturi.

Pretpostavka je da opisana razlika u brzini od 100 MHz i ista grafika ipak neće pružiti osjetnije ubrzanje rada u odnosu na raniju verziju čipseta.

“Nastavljajući nasljeđe optimizacije snage i performansi, Dimensity 1080 donosi paket naprednih funkcija koja će ispuniti očekivanja o tome šta 5G pametni telefon treba da uradi”, kažu iz Mediatek-a.

Ono što je takođe ostalo isto je podrška za 5G mreže frekvencije ispod 6 GHz, za WiFi 6 i isti APU.
Kompanija Mediatek objavila je da će isporuka Dimensity-ja 1080 početi u posljednjem kvartalu ove godine, što znači da nećemo mnogo čekati na ugradnju u prve telefone.