Da li su fabrike za prečišćavanje vazduha naša budućnost?

Brojni pokazatelji ukazuju na to da je vazduh drastično zagađen, a da li su fabrike za pročišćivanje nešto na šta možemo da računamo?

Svjetske gigantske korporacije poput Microsoft-a zalažu se za poboljšanje životne sredine. Nedavno je na jugozapadu Islanda počela sa radom fabrika koja ima upravo ovu namjenu. Sada, po prvi put, izgrađen je stroj kojeg pokreće obnovljiva energija iz obližnje geotermalne elektrane. Švicarska kompanija Climeworks stoji iza ovog poduhvata. 

Nova tvornica za hvatanje zagađenog vazduha, nazvana Orca, moći će godišnje povlačiti 4.000 tona ugljen-dioksida. 

Sistem na koji fabrika funkcioniše nisu htjeli potpuno da otkrivaju, ali su dali neke naznake. Ventilatori usisavaju vazduh koji prolazi kroz poseban čvrsti filter za sorbent koji zadržava ugljen-dioksid. Takođe su istakli da koristi bazu za privlačenje CO2, koji je blago kiseo. Kad je filter potpuno zasićen, vrijeme je za drugi korak u procesu. Jedinica zagrijava filter na otprilike 100 stepeni Celzijusovih, čime se oslobađa zarobljeni ugljen-dioksid.

Nakon što se CO2 odvoji od vazduha, on prolazi kroz cijevi do mjesta gdje se može pripremiti za trajno skladištenje. Ovdje se miješa sa oko 27 tona vode na svaku tonu ugljen-dioksida. To se zatim prebacuje na nekoliko stotina metara dalje, prije nego što se ubrizga duboko u tlo. Gazirana voda reaguje s bazaltnom stijenom stvarajući karbonatne minerale. Tokom dvije godine ono što je nekad bilo neka vrsta gazirane vode postaje čvrsta stijena.

Predviđeno je da će se u sljedećim godinama na tržištu pojaviti i veće fabrike s ovom namjenom u Teksasu i Škotskoj, ali one će koristiti drugačiji proces filtriranja koji zahtijeva znatno više topline i energije. Zbog toga će se vjerovatno oslanjati na kombinaciju obnovljive energije i prirodnog plina.

Fabrike za pročišćivanje ne mogu potpuno da spriječe zagađenje vazduha, ali bi se svakako mogle usporiti drastične klimatske promjene.