Da li stiže Play Station 5 Pro?

Posljednjih nedjelja mrežom su kružile informacije o potpuno novoj generaciji gejming konzole kompanije Sony, PlayStation 6, ali izgleda da će je preduhitriti jedna druga verzija.

Pojavile su se glasine da u Sony-u planiraju lansirati nadograđenu verziju PS5, nazvanu PlayStation 5 Pro, čiji se razvoj navodno već odvija, a na tržištu se očekuje krajem sljedeće godine. Prema navodima, PS6 neće se pojaviti prije 2028.

Sony, takođe, planira da ove godine lansira verziju PS5 sa odvojenim diskom, koja će biti jeftinija za proizvodnju. Ako se verzija Pro pojavi u prodaji, to neće iznenaditi mnoge, jer je Sony već ranije izdao jaču verziju konzole – PS4 Pro – tri godine nakon predstavljanja PS4-a.

Trenutno nije poznato hoće li cijena PS5-a pasti s dolaskom Pro verzije na tržište, kao što je bilo sa PS4 Pro. Sony je početnu cijenu PS4 Pro postavio na 400 dolara, što je bilo isto kao i početna cijena PS4, ali je nakon nekoliko godina cijena PS4 Pro pala na 300 dolara.

Iako nema službenih informacija o novim opcijama koje će biti dostupne na PS5 Pro, jasno je da će biti opremljen snažnijim hardverom, poboljšanom grafikom i vjerovatno novim dizajnom konzole, koji će možda biti tanji.

S obzirom na trenutne izazove u proizvodnji i konstantno povećanje cijena, postoji mogućnost da će cijena PS5 ostati nepromijenjena, dok bi PS5 Pro bio još skuplji.