Da li je dobro da laptop stalno bude uključen u struju

Mnogi korisnici laptop računara, bilo kod kuće ili na poslu, drže svoje uređaje stalno priključene na električnu mrežu. To rade kako bi sačuvali bateriju, vjerujući da će na taj način produžiti njen vijek trajanja.

Međutim, stručnjaci sa njemačkog sajta Techbook upozoravaju da to nije dobra praksa, posebno za starije laptope. Većina laptopa koristi litijum-jonske ili litijum-polimerske baterije, koje imaju veći kapacitet skladištenja energije i ne pate od memorijskog efekta. Ipak, litijum-polimerske baterije su osjetljivije na visoke temperature i preopterećenje pri punjenju.

Kod većine laptopa, baterija prepoznaje kada je potpuno napunjena i softver automatski prekida punjenje kako bi spriječio preopterećenje. Problem za litijum-polimerske baterije na duži period predstavlja visoka temperatura koja se stvara kada je laptop stalno priključen na mrežu od 230V.

Ekstremne temperature, u rasponu od -20 do +50 stepeni Celzijusa, generalno su loše za baterije laptopa. Litijum-polimerske baterije će biti oštećene zbog povišenih temperatura kada je uređaj stalno priključen na struju, što će dovesti do njihovog bržeg pražnjenja i skraćenja vijeka trajanja.

Zato, pokušajte da starije laptope ne držite stalno priključene na struju kako biste produžili vijek trajanja baterije.