Counterpoint objavio ko su lideri na tržištu čipova za smartfone

Sve više kompanija uključeno je u trku za lidersko mjesto na tržištu čipova, a poznato je i ko dominira u tržišnoj utakmici.

Glavni kriterijum je brzina performansi koja je od suštinske važnosti za mobilne uređaje koji zavise od čipova.

Istraživanje analitičke kompanije Counterpoint pokazuje da najbrže čipove svjetskom tržištu procesora za smartfone proizvode Qualcomm i Apple. Međutim, najveći udio na tržištu od 35 do 40 odsto u tromjesečju koje je iza nas ima MediaTek. Ovome je najviše doprinio uspjeh Dimensity 9200 čipseta u najvišem segmentu i partnerstvo sa najvećim proizvođačima telefona u Kini poput Vivo-a i Oppo-a.

Qualcomm je sa 27% tokom trećeg tromesečja 2021. godine zabilježio manje povećanje učešća na tržištu od 31% tokom trećeg tromjesečja 2022. godine

Counterpoint predviđa da će podaci pokazati zastoj na tržištu čipova za zadnje tromjesečje ove godine jer je bilo manje porudžbina velikih proizvođača. Drugi faktor su globalni makroekonomski uslovi, slabljenje tržišta u Kini i usklađivanje zaliha proizviđača.

Qualcomm Snapdragon čipovi najčešće su zastupljeni, takođe, u najvišem premijum segmentu smartfona, a Qualcomm se nedavno udružio sa Samsung-om u projektu opremanja Galaxy S23 uređaja Snapdragon procesorima.

Apple je najveći rast u oblasti proizvodnje i prodaje čipova imao u zadnjem tromjesečju 2021. godine i u drugom kvartalu ove, kada je dominirao novi iPhone14 Pro model , a istovremeno i A16 Bionc čip. Counterpoint predvođa i ovoj kompaniji rast u četvrtom kvartalu godine koja je na isteku. Očekuje se da će Apple-ova isporuka čipova zabilježiti rast tokom četvrtog tromjesečja 2022. godine.