Chrome sada ima opcije koje štede energiju i memoriju

Najnovija verzija preglednika Chrome za desktop platforme dobila je dvije novine zahvaljujući kojima se smanjuje korištenje memorije i štedi energija. U pitanju su funkcije Memory Saver i Energy Saver, koje stižu na Windows, macOS i ChromeOS.

Chrome će sada koristiti do 30% manje memorije, a baterija će potrajati mnogo duže.

Memory Saver funkcioniše na način da, kada imate mnogo otvorenih kartica u Chrome-u na koje se namjeravate vratiti kasnije, preglednik sa njih oslobađa memoriju, dok one koje i dalje koristite savršeno funkcionišu. Pomenute kartice koje su otvorene, a ne koristite ih, brzo će se učitati ako ih ponovo poželite koristiti. Dakle, Memory Saver omogućava lakši rad preglednika. To je posebno važno onima koji istovremeno koriste druge aplikacije, poput igrica.

Što se tiče opcije za uštedu baterije – Energy Saver, ona je uvijek dobrodošla. U ovom slučaju, kada pretražujete internet koristeći Chrome, a baterija vašeg uređaja je na 20%, preglednik će štedjeti bateriju ograničavanjem aktivnosti u pozadini i vizuelnih efekata za web stranice s animacijama i video snimcima.

Korisno je i to što, kada vam se ovi alati pojave, možete da ih isključite, ili da one web stranice koje su vam najpotrebnije označite kao izuzetke od Memory Saver-a.