Chrome-ov AI asistent će vam pomoći u pisanju

Google je ponovo unaprijedio svoj pretraživač, ovoga puta dodajući eksperimentalnu generativnu AI funkciju pod nazivom “Pomozi mi da pišem” u okviru lansiranja Chrome M122.

Ova nova alatka obećava da će olakšati proces pisanja, nudeći korisnicima prijedloge opisnih rečenica ili čak cijelih pasusa na osnovu kratkih upita.

Ovaj alat bi mogao biti izuzetno koristan, posebno za sve one koji se često bave pisanjem. Google tvrdi da koristi svoje Gemini modele kako bi razumio kontekst web stranice na kojoj se nalazite, što mu omogućava da generiše relevantne prijedloge. Na primjer, ako ste na stranici koja prikazuje recenziju, alat će vam možda ponuditi prijedlog recenzije umjesto osnovnih informacija o proizvodu.

Još jedna korisna karakteristika je mogućnost prilagođavanja dužine i tona prijedloga prema vašim potrebama. Kada odaberete željeni prijedlog, možete jednostavno kliknuti na dugme “Zamijeni” da biste zamijenili vaš originalni tekst sa predloženim.

Da biste koristili ovu eksperimentalnu funkciju, morate je aktivirati u podešavanjima svog Chrome pretraživača. Nakon što to uradite, možete označiti tekst koji želite da prepišete i desnim klikom miša pozvati okvir “Pomozi mi da pišem”.

Trenutno, ova funkcija je dostupna samo korisnicima Chrome pretraživača na Mac i Windows računarima u Sjedinjenim Američkim Državama. Google je prvi put najavio dolazak ovih AI alata još u januaru, pokazujući snažnu predanost unapređenju svojih usluga i pružanju korisnicima novih mogućnosti za poboljšanje njihovog iskustva na internetu.

Osim “Pomozi mi da pišem”, Google je takođe najavio organizator kartica pokretan vještačkom inteligencijom i mogućnost generisanja prilagođenih tema, pokazujući da je fokusiran na konstantno unapređenje funkcionalnosti svog pretraživača.