Chrome olakšava “borbu” protiv notifikacija

Prekomjeran broj notifikacija može biti frustrirajući za mnoge korisnike, a Google je prepoznao ovaj problem i ponudio praktično rješenje u svom pretraživaču Chrome.

Nova funkcija „trenutne odjave“ omogućava korisnicima da se lako oslobode neželjenih notifikacija direktno iz same notifikacije, uz jednostavan pristup opciji Unsubscribe. Ova funkcija je prvobitno dostupna na Pixel telefonima, ali će uskoro biti proširena i na druge Android uređaje. Samo jednim dodirom korisnici će moći da prestanu primati obavještenja sa određenih veb stranica, čime se značajno olakšava upravljanje notifikacijama.

Ipak, korisnici će morati pojedinačno isključivati notifikacije, a ukoliko slučajno isključe neku bitnu, funkcija Undo će im omogućiti da ponište ovu akciju i vrate dozvole. Ovaj pristup donosi veću kontrolu i fleksibilnost korisnicima, posebno u situacijama kada su obasuti nepotrebnim obavještenjima.

Chrome, takođe, uvodi poboljšani Safety Check, automatsku bezbjednosnu provjeru koja u pozadini povlači dozvole za notifikacije sa veb stranica koje su označene kao obmanjujuće od strane Google Safe Browsing-a. Ovaj alat će štititi korisnike tako što će automatski uklanjati dozvole za sajtove koje korisnici više ne posjećuju ili koje zloupotrebljavaju obavještenja.

Safety Check će obavještavati korisnike o svim aktivnostima koje preduzima, kao što su povlačenje dozvola za neželjene notifikacije ili upozorenja o bezbjednosnim problemima koji zahtijevaju pažnju. Osim toga, korisnici će imati mogućnost da dozvole pristup kameri ili mikrofonu samo za jednu posjetu, čime se povećava privatnost, jer se dozvole automatski povlače nakon što napuste veb stranicu.

Na ovaj način korisnici će zadržati kontrolu nad svojim podacima, a sajtovi neće imati pristup sve dok to korisnici ponovo ne odobre.