Chrome nudi lakše upravljanje lozinkama

Novo bezbjednosno ažuriranje koje sprema Google donijeće nove funkcije u Chrome, a sve uključuju softver Password Manager.

Password Manager će se ubuduće nalaziti u Chrome-ovom meniju podešavanja, što će korisnicima omogućiti upravljanje svojim prijavama i prilagođavanje bezbjednosnih podešavanja.

Google uvodi opciju pisanja bilješki za određene prijave, pa ako imate više naloga na jednoj web lokaciji, možete kliknuti na ikonu ključa u Chrome-ovoj adresnoj traci da biste otvorili kontekstni meni i pristupili bilješkama u kojima se nalaze detalji tih naloga.

Takođe će omogućiti korisnicima da uvoze lozinke iz trećih strana menadžera u Chrome na desktopu, ali prethodno će morati konvertovati svoje akreditive u .csv datoteku. Detaljna uputstva za ovaj postupak mogu se naći na Google Help stranici za Chrome.

Ipak, aplikacije iz kojih će moći da se uvezu podaci biće Microsoft Edge, Safari, 1Password, Bitwarden, Dashlane i LastPass, dok nema podataka o podršci za druge.

Za razliku od ovih opcija koje su već dostupne, ostale će se pojaviti do kraja godine. To su biometrijska autentifikacija za Chrome na desktopu, što je bilo dostupno ekskluzivno za mobilnu aplikaciju. Vrsta biometrijske autentifikacije zavisiće od računara, pa ukoliko imate laptop sa čitačem otiska prsta, moći ćete se prijaviti na naloge samo pomoću otiska prsta.

Osim ovog, na iOS Chrome će početi da označava netačne prijave prilikom provjere lozinke, podsticaće promjenu lozinke ukoliko otkrije da neka nije dovoljno snažna, ponavlja se ili je kompromitovana.