Chrome donosi poboljšanja za anonimni rad

U eksperimentalnoj verziji Google Chrome pregledača nazvanoj Canary korisnici su otkrili novu skrivenu funkciju koja omogućava skrivanje podataka o reprodukciji medijskog sadržaja, kao što su video zapisi, dok su u anonimnom režimu pregledanja.

Ova funkcija, nazvana “Hide media metadata in the flags menu when in Incognito”, omogućava Chromeu da ne prikazuje podatke o mediju, kao što su naslovi, umjetnici i drugi metapodaci, na kontrolnoj tabli za medije operativnog sistema. Ovo čini lakšim skrivanje informacija o medijskom sadržaju koji se reprodukuje dok ste u anonimnom režimu pregledanja.

Google planira uvesti ovu funkciju na sve platforme na kojima je Chrome dostupan, uključujući Windows, Mac, Linux, Chrome OS, Android i iOS.

Kako ova funkcija radi? Kada je aktivirana, Chrome će umjesto informacija o medijima prikazivati logotip Google Incognito i poruku “Sajt reprodukuje video”. Ovo pomaže u očuvanju privatnosti korisnika tako što skriva informacije o medijima čak i kad su minimizirani ili na zaključanom ekranu uređaja.

Ova promjena adresira raniji problem sa privatnošću u Chrome-u koji je omogućavao prikazivanje informacija o reprodukovanom medijskom sadržaju, čak i u anonimnom režimu pregledanja. Google je implementirao ovu funkciju putem MediaSession Client API, koji maskira podatke o medijima i zamjenjuje ih rezervisanim informacijama. Chrome-ova verzija ovog API-ja je SystemMediaControls API, koji je aktiviran samo kada je pregledač u anonimnom režimu.

Očekuje se da će ova funkcija biti dio budućeg Chrome ažuriranja, vjerovatno u okviru ažuriranja koje će, takođe, donijeti novi dizajn Chrome pregledača, a koje se očekuje kasnije ove godine.