Chrome će konvertovati PDF fajlove i čitati ih naglas

Chrome uvodi OCR tehnologiju, koja podrazumijeva optičko prepoznavanje znakova, s ciljem omogućavanja konverzije PDF fajlova u tekst, koji će imati i svoju glasovnu verziju.

Ovo je još jedan potez kompanije Google s ciljem približavanja sadržaja osobama koje imaju probleme sa vidom. Naime, alat za konvertovanje PDF-a i čitanje teksta naglas prije svega je nemijenjen korištenju na nastavi, kako bi đaci koji slabije vide mogli normalno pratiti gradivo.

Još jedna velika pogodonost je što će pomenuti alat imati mogućnost opisivanja fotografija, tako da za slabovide osobe nijedno gradivo neće biti nepristupačno i nesavladivo. Pored toga, ovo olakšanje učiniće internet pristupačnijim javnosti.

Iz Google-a poručuju da će novi alat do korisnika stići narednih mjeseci, a da je plan da on bude proširen i van Chrome-a, ali ne otkrivaju na koje platforme. U svakom slučaju, svaki korak ka stvaranju jednakih uslova za život za sve ljude vrijedan je pažnje.

Na ovaj način Google nastavlja da usavršava projekat licenciranja aplikacija za školske Chrombook-ove i besplatnog pristupa Adobe Express-u u SAD-u.