Carstvo čokolade – Instagram profil @amauryguichon

Čokolada nije samo slatkiš. Ona je i savršen materijal za stvaranje umjetničkih djela, a to najbolje dokazuje poslastičar i umjetnik Amaury Guichon, u šta se možete uvjeriti ako posjetite njegov Instagram profil – @amauryguichon.

Porijeklom Švajcarac, ovaj tridesetdvogodišnjak osvaja svijet nevjerovatnim skulpturama koje izrađuje od čokolade. Ajkula, žirafa, skejtbord, tašna, luster, svetionik ili humanoidni robot, sve to i još mnogo više možete vidjeti na njegovom Instagram profilu. Naravno – izrađeno od najpopularnijeg slatkiša na svijetu.

Guichon je ljubav prema kulinarstvu pokazivao još u djetinjstvu, da bi sa 14 godina odustao je od školovanja i preselio se u Francusku kako bi se počeo “učiti zanat”. Nakon što se dvije godine obučavao za pripremu slanih specijaliteta shvatio je da ga to ne privlači i vratio se u Švajcarsku, gdje je upisao školu slastičarstva. U tome se pronašao.

Kako bi rad sa čokoladom doveo do najvišeg nivoa preselio se u Pariz, gdje je radio u nekoliko prestižnih restorana, osvajao priznanja… Danas ima sopstvenu akademiju za poslastičare „The Pastry Academy“, gdje na druge prenosi svoje vještine. Koliko je zadivljujuć njegov rad najbolje govori to što ga na Instagram-u prati više od 10 miliona ljudi.

Zavirite i vi u njegov čarobni svijet umjetnosti, pogledajte fotografije i video snimke pripreme, možda i sami poželite da krenete njegovim stopama.