Budućnost lične letjelice bi mogao biti CopterPack

Često smo viđali posljednjih decenija kako ljudi koriste mlazne pakete kako bi letjeli, a sada nam to i omogućava nova vrsta ličnog letećeg uređaja CopterPack prikazana na videu.

To je ruksak koji osoba nosi sa parom zatvorenih rotora sličnih quadcopter dronu. CopterPack je australijska kompanija, a objavila je video koji prikazuje pilota kako leti koristeći ovaj sistem.

Nejasno je da li bi ovakav sistem mogao biti komercijalno održiv u budućnosti. Rotori su zatvoreni sa vanjske strane, a sa gornje i donje potpuno su otvoreni i vrte se velikom brzinom. Bilo koja vrsta nesreće mogla bi staviti pilotove ruke direktno unutar rotora. Ne postoje komplikovane kontrole leta, rotori se pomjeraju naprijed-nazad na centralnoj osovini.

To kretanje omogućava pilotu da kontroliše svoj put na nebu. Kompanija kaže da CopterPack ima samonivelirajuću opciju autopilota, sa laganom konstrukcijom od karbonskih vlakana. Ugljična vlakna su materijal koji se obično koristi u avionima, svemirskim letjelicama i moto-sportovima zbog svoje velike čvrstoće i male težine.

Većina tehnologije koja se koristi u CopterPacku je misterija jer kompanija nije ponudila nikakve konkretne detalje o sistemu. Čini se da je električno, ali to je među nepoznatim faktorima. Visina leta je još jedna od velikih misterija, a takođe je nejasno radi li se o prototipu sistema namijenjenog samo izložbama ili kompanija vjeruje da je uređaj održiv za komercijalne svrhe.