Browser u čijem je fokusu bezbjednost stiže na Windows

DuckDuckGo je pretraživač koji se ističe po fokusu na privatnost korisnika i zaštiti njihovih podataka.

Nakon što je predstavljen pregledač za MacOS, sada stiže i javna beta verzija za Windows, što će obradovati one koji ne žele da pretraživači ili sajtovi kompanija prikupljaju lične podatke i prate njihove aktivnosti na mreži.

Novi DuckDuckGo za Windows browser donosi manje reklama, iskačućih prozora ili skrivenih pratilaca vašeg internet saobraćaja. Iz ove kompanije tvrde da ne prate korisnike prilikom korištenja njihovih proizvoda, ali i da blokiraju treće strane koje to pokušavaju.

Primjera radi, olakšaće vam borbu sa iskačućim prozorima, koji znaju biti toliko “uporni” da ljudi obično na kraju prihvate da daju saglasnost prihvatanja kolačića, samo da se riješe novih i novih prozora. DuckDuckGo ove prozore jednostavno sakrije.

Ono što dobijaju korisnici je i blokiranje reklama, sakrivanje praćenja internet saobraćaja, a istorija pretraga se briše jednim klikom. Takođe, prednost je što je vaša mejl adresa prilikom prijavljivanja na druge naloge sakrivena.

Videe na Youtube-u možete gledati kroz ugrađeni Duck Player, koji dizajniran da zaštiti korisnike od kolačića i personalizovanih oglasa. DuckDuckGo sakuplja 60 odsto manje podataka od Chrome-a, a loša strana je to što još uvijek nije moguće dodavati dodatke u browser koji vam pomažu da uradite neke zadatke.

Na kraju vrijedi reći da, za razliku od drugih pretraživača, DuckDuckGo ne koristi personalizaciju rezultata pretrage na osnovu vaših prethodnih aktivnosti ili profila, pa svi korisnici dobijaju iste rezultate, što pruža objektivniji pregled informacija.