Brave pregledač unosi AI podršku

Brave-ov AI asistent sada je dostupan za Android. Leo je pomoćnik pokretan vještačkom inteligencijom, a izgleda i ponaša se slično kao i ostali AI alati.

Njemu možete postavljati pitanja, prevoditi ili prepričavati, istraživati ​​teme koje vas zanimaju i još mnogo toga.

Leo je prvi put predstavljen na desktop verziji preglednika Brave još u novembru 2023. Uz besplatnu verziju Lea tu je i moćniji Leo Premium.

Korisnici Android uređaja instaliranjem najnovije verzije Brave-a iz Google Play trgovine (ili nadogradnjom trenutne verzije), naći će ugrađenog novog AI pomoćnika. Što se tiče privatnosti, Brave tvrdi da je ona prioritet.

“Privatnost je i dalje najvažnija za Brave Lea. Razgovori s Leom su privatni i sigurni. Leo ne snima chatove niti ih koristi za obuku modela, a za korištenje Lea nije potreban nalog ili prijava”, navode iz Brave-a.

Dakle, kako bi zaštitio privatnost korisnika, Leo koristi ne zahtijeva prijavu i radi s tokenima koji se ne mogu povezati (za verziju Premium). Zahvaljujući LLM modelima Mixtral 8x7B, Claude Instant, and Llama 2 13B i Mixtral prilično je tačan, što je jako bitno.

Za pristup Leu iz Brave-a jednostavno otvorite preglednik, dodirnite izbornik s tri tačke i dodirnite “Leo”. Verzija Brave potrebna za Leo (na Androidu) je 1.63 i može se instalirati iz trgovine Google Play.