m:agazin: BOOKTOK – strast za čitanjem iznova je rođena

U svijetu u kojem su društvene mreže dominantan izvor zabave, čitanje knjiga često biva ili postaje zanemareno. Skrolovanje kroz beskonačne feed-ove je brže i lakše, dok čitanje zahtijeva strpljenje i posvećenost.

Ipak, TikTok je uspio preokrenuti ovu situaciju i ponovo popularizovati čitanje. Čitanje knjiga, koje je neko vrijeme smatrano zastarjelim hobijem u digitalnom dobu, doživjelo je neočekivani preporod zahvaljujući ovoj društvenoj mreži. TikTok, poznat po kratkim i zabavnim video-zapisima, postao je središte za ljubitelje knjiga kroz trend poznat kao #BookTok

USPON BOOKTOK-A

Ovaj trend okuplja strastvene čitaoce koji dijele preporuke, recenzije i vlastita mišljenja o različitim knjigama.

Zahvaljujući #BookTok-u, mnoge knjige postale su bestseleri gotovo preko noći. Mnogi korisnici, inspirisani kreativnim i emotivnim preporukama, vraćaju se čitanju ili otkrivaju ljubav prema knjigama prvi put. Pored toga, autori i izdavači su takođe prepoznali potencijal ove platforme te aktivno učestvuju u komunikaciji s publikom, dijeleći ekskluzivne sadržaje i najave novih izdanja.

#BookTok ne samo da promoviše čitanje, već i podstiče stvaranje zajednice koja povezuje ljude širom svijeta kroz zajedničku ljubav prema knjigama. U vremenu kada je pažnja fragmentirana, a informacije dolaze u kratkim, brzim oblicima, ovaj trend pruža osvježavajuću promjenu, vraćajući fokus na duboko razmišljanje i emotivno investiranje koje knjige pružaju. Zahvaljujući #BookTok-u, čitanje knjiga ponovno je pronašlo svoje mjesto u srcima mnogih i pokazalo da se i u digitalnoj eri može pronaći vrijeme za dobre, stare književne avanture.

Prema podacima NPD BookScan-a, trend #BookTok je u prošloj godini porastao za impresivnih 66 odsto. Ipak, #BookTok nije samo običan fenomen na društvenim mrežama, on je postao glavni pokretač prodaje u svijetu knjiga. Početkom 2020. godine, izdavačka industrija počela je primjećivati da se knjige o kojima čitaoci govore na TikTok-u konstantno pojavljuju na listama najprodavanijih naslova. Izdavači su bili zatečeni, autori iznenađeni, a čak su i sami čitaoci koji su stvarali te TikTok video-zapise bili začuđeni brzim uspjehom.

UTICAJ NA GENERACIJU Z

Prema podacima NPD BookScan-a, trend #BookTok postao je presudan faktor u oblikovanju čitalačkih navika generacije Z. Istraživanje britanskog Udruženja izdavača pokazuje da je 59 odsto mladih u dobi od 16 do 25 godina izjavilo da im je #BookTok pomogao da otkriju strast za čitanjem. Oko 55 odsto ispitanika traži preporuke knjiga isključivo na ovoj platformi, dok je svaki treći ispitanik rekao da je otkrio knjige autora iz različitih kultura zahvaljujući TikTok-u. Gotovo 40 odsto mladih upoznalo se s novim žanrovima pomoću ove aplikacije.

Osim toga, #BookTok je stvorio zajednicu u kojoj se mladi čitaoci mogu povezati, razmjenjivati mišljenja i inspirisati jedni druge. U svijetu gdje su društvene mreže često kritikovane zbog površnosti, ovaj trend pokazuje kako digitalne platforme mogu imati pozitivan i obrazovni uticaj. Generacija Z, podstaknuta #BookTok[1]om, ponovo otkriva radost čitanja i istražuje književni svijet s entuzijazmom koji obećava svijetlu budućnost za izdavaštvo.

FENOMEN KOLIN HUVER I MADLIN MILER

Efekat TikTok-a najbolje je osjetila američka književnica Kolin Huver, čije su knjige tokom pandemije postale pravi književni fenomen. Njena knjiga „It Ends with Us“ prodata je u više od 20 miliona primjeraka širom svijeta. Od #BookTok-a profitirala je i Madlin Miler, čija je knjiga „Ahilova pjesma“ do sada prodata u više od dva miliona primjeraka. Ona je postala popularna među mlađom publikom, koja je otkrila njenu sposobnost da klasične mitove prevede u modernu, pristupačnu prozu. TikTok je omogućio da se pomenuto djelo širi daleko izvan tradicionalnih krugova ljubitelja mitologije, dopirući do šire publike.

NOVI PLANOVI TIKTOK-A

Sredinom avgusta prošle godine, TikTok je dodijelio prve književne nagrade na osnovu glasova korisnika platforme.

Dobitnici su uključivali debitantski roman Bolu Babalole „Honey and Spice“. Pored ove nagrade, dodijeljene su i nagrade za BookTok influensere, nezavisne knjižare i „Best BookTok Revival“ za starije knjige koje mlada publika mora i treba da pročita.

Ranije prošle godine, ByteDance, matična kompanija TikTok-a, osnovala je sopstvenu izdavačku kuću. Novi izdavač će se fokusirati na digitalne knjige, a TikTok planira da pokrene onlajn maloprodajnu platformu u SAD. Ovi koraci predstavljaju značajan iskorak za TikTok, koji nastoji dodatno da integriše književnost u svoju platformu i pruži novu dimenziju za otkrivanje i distribuciju knjiga.

Ovaj tekst autorke Gorane Jović, ali i druge zanimljive tekstove, možete pronaći u novom broju m:agazina.