Korištenje Windows 10 će se naplaćivati

Vijest da Microsoft u oktobru sljedeće godine namjerava da ugasi Windows 10 nije nova, ali sada su se pojavile informacije koje na neki način i idu i ne idu na ruku onima koji iz nekog razloga žele da nastave da ga koriste.

Naime, komercijalni korisnici će morati da pripreme svoje novčanike kako bi nastavili da primaju bezbjednosna ažuriranja za taj operativni sistem.

Oni će morati da se pretplate na program produžene bezbjednosne podrške – ESU (Extended Security Updates)  u trajanju do tri godine koji za prvu godinu košta 61 dolar.

Loša vijest je da će cijena za naredne godine biti udvostručena. Tačnije, za drugu godinu koštaće dvostruko više nego za prvu – 122 dolara, a za treću dvostruko više nego za drugu – 244 dolara. Važno je naglasiti da je cijena kumulativna, odnosno da, ako odlučite da se pridružite programu u drugoj godini, moraćete da platite i za prvu.

Postoje i neki izuzeci. Među njima je pristup Windows 10 uređaju na računaru pomoću “cloud” okruženja i Windows 11 klijenta i to preko Windows 365, koji će automatski aktivirati ESU plan, pa nećete morati da plaćate.

Microsoft je potvrdio da će zastarjeli OS i dalje dobijati besplatna bezbjednosna ažuriranja do 14. oktobra 2025. godine, a nakon toga ćete morati da budete dio ESU-a ili programa “Proširene bezbjednosne ispravke”, što košta. Imate još vremena da razmislite.