Apple Vision Pro naočare stižu se posebnim operativnim sistemom

Tehnološki gigant Apple je najavio izlazak svojih inovativnih naočara, Vision Pro, koje će biti dostupne za kupovinu od 2. februara u Sjedinjenim Američkim Državama, po cijeni od 3.500 dolara.

Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Apple, izrazio je uzbuđenje povodom lansiranja Vision Pro naočara, ističući da ovo označava dolazak ere prostornog računarstva. Vision Pro već opisuju kao najnapredniji uređaj ikada napravljen u kategoriji potrošačke elektronike, naglašavajući da će “revolucionarni i magični korisnički interfejs” preoblikovati način na koji ljudi povezuju, stvaraju i istražuju.

Apple obećava vlasnicima Vision Pro naočara pristup širokom spektru starih i novih video-igara i aplikacija, dizajniranih da poboljšaju njihovo iskustvo. Kako bi podržala ove inovacije, kompanija iz Kupertina razvila je poseban operativni sistem pod nazivom VisionOS.

VisionOS omogućava kreiranje prostornih iskustava sa najboljim okvirima i alatima. Nudi se podrška za razvoj aplikacija, igara, medijskih iskustava, SharePlay funkcionalnosti, poslovnih aplikacija i ažuriranje veb sajtova. SDK dolazi sa 46 sesija za razvoj, dizajniranje prostornih iskustava i testiranje.

VisionOS koristi poznate okvire kao što su SwiftUI, UIKit, RealityKit i ARKit. Sesije pružaju osnovu za razvoj bez obzira na prethodno iskustvo sa Apple platformama. Osnovni koncepti prostornog računarstva uključuju prozore, volumene i prostore, sa fokusom na dubinu, razmjeru i uronjenje. Alati poput Xcode-a i Reality Composer Pro podržavaju kreiranje aplikacija za prostorno računarstvo koje su prilagođene svim korisnicima.