Apple predstavio Vision Pro naočare

Apple je predstavio novi sjajan uređaj – Vision Pro AR/VR naočare.

Radi se o uređaju koji u Apple-u opisuju riječima “prostorno računarstvo”.

Predstavljen je, ali nije precizirano kada će biti dostupan u prodavnicama, osim da će se to desiti početkom sljedeće godine. Ono što se zna je njegova cijena, koja iznosi 3.499 dolara.

Sa Vision Pro naočarima korisnici više nisu ograničeni ekranom, a uređaj se kontroliše očima, rukama i glasom. Uređaj nudi ogroman prostor za različit sadržaj, od aplikacija, preko fotografija i videa, pa do igranja igrica i gledanja 3D filmova. Pomoću njega možete ući u Disney World, gledati koncerte, igrati onlajn igre…

Mijenja se način korištenja prednjeg ekrana – EyeSight. Umjesto da samo prikazuje sadržaj, ovaj ekran sada ima sposobnost da otkriva i prati pokrete vaših očiju, a sada drugi ljudi u prostoriji mogu jasno vidjeti kuda usmjeravate svoj pogled.

Vision Pro pokreće moćan M2 čip koji je uparen sa R1 čipom kako bi se stvorio dvostruki procesor. Ova kombinacija omogućava da uređaj snima nevjerovatne prostorne fotografije i video snimke. A to nije sve – jer on za vas može simulirati mrak pozorišta u prostoriji sa obiljem svjetlosti.

Uređaj koristi mikroLED ekran sa nevjerovatnih 23 miliona piksela raspoređenih na dva panela, baterija može da izdrži dva sata korištenja, ali i raditi priključena na izvor energije čitav dan. Vision Pro je kompatibilan sa prilagođenim optičkim umecima, koji se magnetno pričvršćuju na sočiva, za one koji nose naočare.

Kada je u pitanju bezbjednost, Vision Pro uvodi novu biometrijsku metodu po imenu Optic ID, koja prepoznaje oči korisnika. Vision Pro pokreće poseban operativni sistem visionOS, a već su optimizovane aplikacije poput Microsofta i Zooma za visionOS, a stotine iPad i Mac aplikacija.