Apple predstavio MacBook Pro i svoje najjače čipove

Apple je predstavljanjem novog MacBook Pro laptopa predstavio i najjače procesore ikada napravljene u Apple-u M1 Pro i M1 Max koji su u odnosu na ranije verzije za minimalno 70 odsto jači.

Novi čipovi iz Apple-a dolaze sa desetojezgrenim procesorima za besprijekoran rad uređaja, a razlika između M1 Pro i M1 Max čipseta se krije u GPU memoriji. Naime, Pro verzija dolazi sa 16 jezgri GPU procesorom, a Max s 32-jezgrenim procesorom. Od deset jezgri njih osam je visoki performansi, dok su dvije jezgre ustvari efikasna jezgra.

M1 Pro je sastavljen od 33,7 milijardi tranzistora, a kako je sve u skladu kod Apple proizvoda tako i ovaj procesor ima do 32 GB RAM memorije i protok informacija od 200 GB u sekundi. Max verzija čipseta M1 s druge strane sastavljena je od 57 milijardi tranzistora te RAM memorijom od 64 GB i protokom informacija do 400 GB/s.

Upravo zbog navedenih performansi Apple navodi da je MacBook Pro s navedenim čipovima idealan za obradu 8K videa, zahtjevne 3D grafičke zadatke ili pravljenje rendera za igre. Za sve to se brine i ProRes video kodek.

Procesi M1 Pro i Max uz 70 odsto efikasniji rad donosi i eko efikasnost sa 70 odsto manjom potrošnjom struje, a trenutno su najjači procesori na tržištu profesionalnih laptopa.