Apple objavio AI model za uređivanje slika

U svijetu vјeštačke inteligencije, novi Apple otvoreni model za uređivanje slika obećava da će promiјeniti pravila igre. Iako možda nije najistaknutiji igrač u ovoj oblasti, Apple se odlučio za korak naprijed sa svojim MLLM-Guided Image Editing (MGIE) modelom, koji obećava da će revolucionizovati način na koji uređujemo slike.

Ovaj model nije samo još jedan u nizu. On koristi moć multimodalnih velikih jezičkih modela kako bi razumio i interpretirao tekstualne komande korisnika u procesu uređivanja slika. Dokumentacija projekta ističe da su često ljudske instrukcije prekratke ili nejasne za trenutne metode, ali MGIE je tu da to promijeni. Razvijen u saradnji sa istraživačima sa Univerziteta Kalifornija u Santa Barbari, ovaj alat obećava da će pretvoriti jednostavne tekstualne komande u detaljne upute koje uređivač slika može lako pratiti.

Primjenljivost ovog modela je široka. Na primjer, ukoliko želite da vaša fotografija pice izgleda zdravije, jednostavno napišite “dodajte povrće”, a MGIE će to razumjeti i primijeniti na sliku. Osim toga, model može obaviti i druge uobičajene zadatke kao što su izrezivanje, promjena veličine, rotacija slike, podešavanje osvjetljenja, kontrasta i balansa boja, sve putem tekstualnih komandi.

Ali tu se avantura ne završava. MGIE takođe može da se upusti u detaljno uređivanje specifičnih dijelova slike, kao što su promjene na kosi, očima, odjeći ili uklanjanje elemenata iz pozadine. Ovo će sigurno obradovati sve one koji vole da prilagođavaju svoje slike prije dijeljenja na društvenim mrežama poput Instagram-a.

Apple je odlučio da svoj model podijeli sa svijetom, objavljujući ga na GitHub platformi. Iako je trenutno dostupna samo demo verzija putem Hugging Face Spaces, jasno je da se Apple ozbiljno bavi razvojem vještačke inteligencije. Dok kompanija još nije otkrila kako će tačno integrisati ovaj model u svoje proizvode, kao što su iPhone, koji već očekuje nove funkcije vještačke inteligencije, sigurno je da će MGIE biti predmet velikog interesovanja u svijetu tehnologije.