Apple najavio novu iPhone funkciju

Sa novom funkcijom, vaš iPhone će kada ga postavite horizontalno postati svojevrstan pametni ekran.

Nova funkcija se zove Stand i predstavljena je na događaju WWDC 2023, a prvo će se pojaviti na iOS 17.

Stand se automatski aktivira kada se iPhone horizontalno postavi i puni. Dizajniran je da bude uočljiv iz daljine i omogućava prikazivanje različitih informacija kao što su vrijeme, Apple Home kontrole, vremenska prognoza, pametne grupe Apple aplikacija i druge funkcije.

U noćnom režimu, Stand će prilagoditi ekran smanjenom osvjetljenju, koristeći crveni ton kako bi vam pomogao da lakše zaspite.

Apple tvrdi da će Stand automatski prikazivati relevantne informacije u pravo vrijeme, kao što je prikaz rasporeda prije početka sastanka. Ova funkcija takođe omogućava dodatni način korištenja Siri bez upotrebe ruku, pretvarajući iPhone u pametnog govornika.

Tako ćete moći zamoliti Siri da reprodukuje muziku kao što biste to uradili na HomePod-u, a u stanju pripravnosti telefon će prikazati vizuelne rezultate kada postavite pitanja glasovnom asistentu.

Nije bilo informacija o tome da će Stand biti dostupan i na iPad-u, gdje bi mogao biti veoma koristan kao pametan ekran. Međutim, Apple je najavio da će donijeti interaktivne vidžete na iPad, omogućavajući kontrolu pametnih uređaja kao što su svjetla direktno putem Apple Home vidžeta.