AnTuTu lista: Black Shark 5 Pro dominira najmoćnijim segmentom

Kineska softver alatka AnTuTu, poznata kao mjerilo karakteristika pametnih telefona i drugih tehničkih uređaja, redovno objavljuje liste telefona s najboljim performansama.

Za mjesec april ove godine objavili su uobičajene liste u tri kategorije, a to su flagship, sub-flagship i midrange telefoni.

Na prvom mjestu flagship liste nalazi se Xioami-jev Black Shark 5 Pro, koji pokreće najnoviji Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 čipset. Ovo je jedan od najmoćnijih telefona sa karakteristikama potrebnim za sjajno gejming iskustvo. Ima dvije parne komore sa svake strane kako bi uređaj bio dovoljno rashlađen, panel koji podržava stopu uzorkovanja dodira od 720 Hz, RAM memorija može da postigne brzinu od 6.400 Mbpsa još jedna elitna karakteristika je i potpuno punjenje za 15 minuta, brzinom od 120W.

Red Magic 7 Pro i Lenovo Legion Y90 nalaze se na drugm i trećem mjestu. Iza njih je Vivo X80, jedini na listi koji pokreće  Dimensity 9000. Listu nastavljaju modeli koje pokreće Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, a to su redom od petog do desetog mjesta iQOO 9, iQOO 9 Pro, Vivo X Note, iQOO Neo6, Xiaomi 12 Pro i Realme GT2 Pro.

Aprilsku listu sub-flagship modela predvode Redmi K50 i Realme GT Neo3 koji imaju Dimensity 8100 SoC čipset, dok ostatak liste zaokružuju Snapdragon 870 telefoni kao što su Realme GT Neo2, Realme GT Master Explorer Edition.

Na čelu liste telefona srednje klase je IQOO Z5 sa Snapdragon-om 778G, i taj čipset pokreće većinu telefona koji se nalaze na ovoj listi.