Android Auto olakšava “čitanje” poruka tokom vožnje

Najnovije ažuriranje za Android Auto donosi novu funkciju za povećanje bezbjednosti na putu pod nazivom Sažetak poruke (Message Summary).

Ova opcija omogućava da dobijete uvid u duže tekstualne poruke koje dobijate tokom vožnje bez potrebe da uzimate telefon u ruke i čitate ih, jer se time izlažete opasnosti.

Naime, funkcija Message Summary pravi sažetke dugih koje možete slušati tokom vožnje. Dakle, poruke koje sadrže više od 40 riječi biće “prepričane”, odnosno parafrazirane, dok će aplikacija poruke kraće od 40 riječi pročitati u cjelosti.

S obzirom na to da će poruke uređivati vještačka inteligencija, postoji mogućnost da sažeci ne budu baš savršeno tačni, ali bi vozač svakako trebao shvatiti smisao onoga što stoji u poruci. Pošto će originalna poruka koja mu je stigla ostati sačuvana u telefonu, kada zaustavi vozilo vozač može pročitati njen sadržaj u cjelosti.

S obzirom na to da je korištenje mobilnih telefona tokom vožnje jedan od čestih uzroka saobraćajnih nesreća, ova opcija svakako može biti ocijenjena pozitivnom.