Android 15 donijeće funkcije koje pomažu starijim korisnicima

Novi Android olakšaće korištenje pametnih telefona starijim korisnicima. To bi trebao omogućiti novi “easy pre-set” način rada koji će donijeti Android 15.

Kako saznaje developer Mishaal Rahman, kod u najnovijoj beta verziji Androida 14 sugeriše da bi Google mogao uvesti novi, pojednostavljeni način rada koji vrši optimizaciju korisničkog sučelja za lakšu preglednost i čitljivost.

Naime, telefoni su puni postavki koje su starijim korisnicima teško razumljive i uočljive, pa nerijetko biraju starije modele telefona kako bi se lakše snalazili. Izgleda da će taj problem sada biti riješen. Još uvijek nema detalja o izgledu novog “easy pre-set” režima, ali za sada je poznato da bi on trebao povećati ikonice i tekst, podebljati slova i pojačati kontrast. Otkriveno je i da ovaj režim pozadinu mijenja u čisto crnu, upravo zbog bolje preglednosti i vidljivosti teksta.

Ova novina primijećena je kada je Google objavio novu beta verziju Androida 14, ali postoji opravdana sumnja da će ona korisnicima stići na Androidu 15. Ovaj potez Google-a sigurno će izazvati pozitivne reakcije starijih korisnika, mada postoje i drugi načini da korisnici sebi olakšaju korištenje modernih pametnih telefona.

U Google Play prodavnici postoje čak i aplikacije koje su dizajnirane da ih koriste starije osobe ili oni koji manje poznaju moderne tehnologije.