Android 15 će vam olakšati pronalazak telefona

Android 15 će korisnicima omogućiti da lociraju svoj pametni telefon čak i kada je isključen.

Iako se nekima to možda ne čini toliko važnim, istina je da sama pomisao da izgubimo isključen telefon nikako nije prijatna. Bez obzira da li je skupocjen ili ne, ima svoju vrijednost, bar sentimentalnu, čega su svjesni u Google-u.

Kada je telefon uključen, osim što ga možete pozvati sa nekog drugog broja i pronaći ga prateći njegov zvuk, ukoliko nije toliko blizu da možete čuti zvono tu su aplikacije Google-ova – Find My Device i Apple-ova – Find My.

Međutim, Google ima rješenje i kada je izgubljeni telefon isključen. Naime, Android 15 bi trebao doći sa novim API-jem, koji bi korisnicima trebao omogućiti lociranje izgubljenih uređaja čak i ako su isključeni. Trenutno, kod većine Android pametnih telefona, kada su isključeni, njihovi Bluetooth kontroleri prestaju primati signal. To ih čini nesposobnim za emitovanje beacona koji bi mogli omogućiti drugim Android uređajima u blizini da ih lociraju pomoću aplikacije Find My Device.

Opcija koju Google uvodi trebala bi omogućiti telefonu da čuva prethodno izračunate Bluetooth signale u memoriji Bluetooth kontrolera, tako da bi, i kada nije uključen, mogao emitovati Bluetooth signal drugim uređajima u blizini.

Kako mediji prenose, ova opcija bi trebala biti dostupna Pixel 9 seriji telefona, sa podrškom i za one iz prethodne generacije.