Akcija „Niste sami, imate prijatelje“ odvela predstavnike m:tel-a u posjetu manastiru Rmanj

Obnovu manastira Rmanj i proslavu velikog jubileja – 580 godina postojanja manastira, kompanija m:tel pomogla donacijom. Jelena Trivan, generalna direktorka m:tel-a sa saradnicima, obišla kraj i stanovništvo ovog kraja, darujući 50 paketa pomoći.

Pred najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan sa svojim saradnicima, obišla je manastir Rmanj u Martin Brodu. Ovo je bila i prilika da obiđe i Eparhiju bihaćko-petrovačku sa sjedištem u Bos. Petrovcu, te povratnike koji žive u okolnim selima, uručivši im pakete hrane i proizvoda za higijenu.

Na posjetu manastiru Rmanj, odlučili su se na molbu i poziv episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, kojem je ovom prilikom Jelena Trivan uručila i donaciju za potrebe dovršetka obnove i izgradnje manastira Rmanj, te proslave jubileja 580 godina postojanja ovog manastira.

„Velika je pomoć, pre svega ljudska, da obiđemo naše ljude koji žive po selima ovog kraja, da im donesemo pakete i da im kažemo da smo uz njih. Želela sam da sa svojim kolegama, u susret Vaskrsu, donesemo svoju pomoć i ovom kraju, ovoj eparhiji. Mi jesmo ktitori i bićemo ktitori i priložnici manastira Rmanj, i pomagaćemo mu i dalje. Hoću da sveštenstvu u ovom kraju, kao i monasima i narodu koji ovde živi, poručim da smo sa njima i da ma koliko im bilo teško, uvek imaju osećaj da nisu sami i da nisu zaboravljeni“, rekla je Jelena Trivan, napomenuvši da su paketi namijenjeni svima onima kojima je pomoć najpotrebnija. „Na ovaj način želimo da pošaljemo čestitku za Vaskrs narodu ovog kraja, te da im još jednom poručimo da ćemo samo zajedno opstati, i da znaju uvek da nisu sami“, naglasila je Trivan.

Priliku da se susretne i s povratnicima u Martin Brodu, Jelena Trivan je iskoristila kako bi im darovala pakete pomoći, a kako je to i do sada u okviru akcije „Niste sami, imate prijatelje“ činila širom BiH.

Izvor fotografije: Mtel

Episkop bihaćko-petrovački gospodin Sergije zahvalio je direktorki Trivan i njenim saradnicima na posjeti manastiru, donaciji i želji da pomognu narodu ovoga kraja.

„Manastir Rmanj je srce ove eparhije. Ove godine proslavljamo 580 godina, i on živi bez obzira na svoju burnu istoriju koju je preživio. Teško je jer je ovdje sve manje naroda, a i sveštenstva je sve manje, ali mi ga moramo čuvati kako su ga naši preci čuvali“, rekao je episkop Sergije ovom prilikom, izrazivši zadovoljstvo posjetom direktorke Trivan i njenih saradnika manastiru Rmanj. „Ovo nije prvi put da kompanija m:tel pruža podršku i ne samo u smislu građevinskih radova i obnove. Mi već dugo sarađujemo i imamo veliku podršku ove kompanije“, naveo je episkop Sergije.

Izvor fotografije: Mtel

Manastir Rmanj posvećen je svetom Nikolaju Mirlikijskom, a podignut je 1443. godine. Pripisuje se kao zadužbina Katarine Branković, kćerke Đurđa Brankovića. Rmanj je bio rušen i paljen nekoliko puta, u svojoj istoriji, a nakon posljednjeg rata i devastiranja manastira, obnova je započela 1998. godine i još uvijek traje.