AI stiže i u Adobe Photoshop

Generativna vještačka inteligencija postala je nezaobilazan fenomen, pa nije iznenađenje da se i Photoshop pridružuje ovoj revoluciji.

Adobe je nedavno najavio da će nova funkcija Generative Fill u softver za uređivanje fotografija biti inkorporirana kasnije ove godine.

Ova nova funkcija obećava “magičan novi način rada” koji će korisnicima omogućiti dodavanje, uklanjanje i proširenje vizuelnog sadržaja putem tekstualnih upita na prirodnom jeziku. Funkcija, koja se pokreće putem Firefly-a, spaja brzinu i jednostavnost generativne vještačke inteligencije sa snagom i preciznošću Photoshopa.

Ashley Still, viša potpredsjednica Adobe-a za digitalne medije, ističe da će ova kombinacija omogućiti korisnicima da brzinom mašte ožive svoje vizije.

Adobe-ovo generativno popunjavanje funkcioniše slično kao DALL-E 2 model. DALL-E 2 model omogućava generisanje AI sadržaja unutar određenog dijela slike, kao i preslikavanje sadržaja generisanog pomoću AI koji se proteže izvan granica slike. Na primjer, ako želite da nebo na vašoj fotografiji izgleda nadrealno, jednostavno odaberite tu oblast i unesite tekstualni upit poput “nadrealno nebo sa čudnim bojama”.

Dodatno, ako želite da proširite širinu i visinu slike koju ste snimili, možete odabrati oblast izvan nje i zatražiti od funkcije da proširi scenu. Adobe ističe da će ova funkcija očuvati perspektivu, osvjetljenje i stil originalne scene, omogućavajući radikalne promjene na slici uz minimalan trud. Kompanija je čak pripremila marketinški video koji prikazuje tri rezultata generisana vještačkom inteligencijom za svaki tekstualni upit.

Kako bi se osigurali da se njihov AI rad razlikuje od drugih kada je riječ o etičkim pitanjima (i pitanjima intelektualnog vlasništva), Adobe je istakao da njihov trenutni generacijski model uči samo iz Adobe Stock slika i “drugog sadržaja iz javnog domena bez autorskih prava”. Takođe, kao dio Adobe-ove inicijative Content Credentials, slike koje generiše vještačka inteligencija u Photoshopu će biti kodirane nevidljivim digitalnim potpisom koji označava da li je slika generisana od strane ljudi ili AI-a.

Ovaj transparentni pristup je osvježavajući, s obzirom na sve teži zadatak razlikovanja organskog stvaralaštva od algoritamskog, a uzimajući u obzir i brige umjetnika i autora da će im rad biti plagiran od strane mašina.

Generativno popunjavanje će biti dostupno u beta verziji Photoshopa za desktop. Adobe dodaje da će ova funkcija biti sveobuhvatno dostupna u drugoj polovini 2023. godine. Trenutno, generativno popunjavanje je dostupno kao modul u beta verziji Firefly-a na vebu, ali samo za testere.