AI pročita knjigu za manje od 60 sekundi

Moć vještačke inteligencije (AI) raste iz dana u dan, a još jedna sfera u kojoj pomjera granice je brzina čitanja i usvajanja štiva. Američka startap kompanija Anthropic tvrdi da njihov AI Claude može da pročita knjigu za manje od 60 sekundi.

Anthropic su 2021. pokrenuli bivši članovi OpenAI-ja, koji su  radili i na ChatGBT-ju. Sada su ta znanja i iskustva prenijeli u Antropic-ov projekt Claude.

Claude je predstavljen u martu ove godine, a od tada neprestano dobija nove nadogradnje koje su, kako tvrde iz kompanije, dovele do toga da ovaj AI alat dobije vrlo impresivne mogućnosti.

Iz Anthropic-a sada navode da Claude može da pročita cijelu knjigu za samo jedan minut. Sposoban je da čita 100.000 tokena, jedinica koje vještačka inteligencija koristi za obradu jezika, što je jednako oko 75.000 riječi.

Inače, prosječan čitalac može da pričita tu količinu teksta za oko pet časova, dok mu je za analizu i pamćenje tolike količine informacija potrebno mnogo više vremena.

Claude sve to može učiniti za manje od jednog minuta”, tvrde iz Anthropic-a.

Zanimljivo je da je kompanija Claude-u dala da pročita cijeli knjigu “Veliki Gatsby”, ali je promijenila jedan dio rečenice da glasi da je gospodin Carraway “softverski inženjer koji radi na alatima za mašinsko učenje u Anthropic-u”. Kad su Claude-u dali zadatak da pronađe razliku, on je grešku uočio za 22 sekunde.