AI će pomoći da sami napravite sajt

Kompanija Wix najavljuje novi AI alat, AI Site Generator, koji će omogućiti korisnicima da naprave kompletni sajt samo pomoću upita vještačkoj inteligenciji.

Umjesto korištenja standardnih obrazaca, Wix koji je poznat po uslugama pravljenja sajtova zasnovanih na šablonima, sada se oslanja na svoje nove AI algoritme kako bi omogućio bržu i efikasniju izradu sajtova.

Alat koristi različite modele vještačke inteligencije za generisanje dizajna, a prilikom kreiranja sajta korisnik opisuje svoje potrebe i želje, a alat automatski generiše dizajn, tekst i slike za sajt.

Korisnik prvo komunicira sa četbotom koji postavlja pitanja o svrsi sajta i dodatnim detaljima koji bi trebali biti uključeni. Zatim korisnik bira uzorak slika koje najbolje odgovaraju njegovom konceptu, nakon čega alat generiše gotov sajt u samo nekoliko sekundi.

Iako postoji potencijal za brže i lakše kreiranje sajtova, što će predstavljati olakšanje u pokretanju biznisa, postoje izazovi u vezi sa tačnošću sadržaja i potencijalnim pravnim pitanjima oko autorskih prava.

Naime, AI četbotovi mogu praviti greške i pružati netačne ili obmanjujuće informacije. Takođe, postoji i mogućnost kršenja autorskih prava ukoliko AI modeli neovlašćeno koriste tuđe sadržaje. Wix ističe da njihova vještačka inteligencija sprečava stvaranje neprikladnog sadržaja, ali korisnici će i dalje biti odgovorni za verifikaciju i usaglašenost sa zakonima o autorskim pravima.

Cijene za ovaj alat još uvijek nisu objavljene.