Acer pravi prvi gejming Chromebook laptop na svijetu

Chromebook 516 GE, koji je optimizovan za igre u internet okruženju, uskoro će se pojaviti na tržištu, najavljeno je iz kompanije Acer.

Chromebook 516 GE omogućiće najbolje iskustvo svim korisnicima gejming servisa za strimovanje.
Osnovne tehničke karakteristike pokazuju upravo namjeru da se gejmerima pruži adekvatna podrška. Chromebook 516 GE ima Intelov Core i7 procesor 12. generacije (Alder Lake-P).

RAM memorija je veličine 16 GB (LPDDR4X) uz 256 GB PCIe proširenja za NVMe SSD (Non-Volatile Memory Express – drajver) sa funkcijama i tehnologijom za dekodiranje snimaka. Chromebook 516 GE posjeduje 16-inčni IPS ekran sa rezolucijom od 2560×1600 piksela. Ekran se osvježava brzinom od 120 Hz i pokriva paletu boja od 100% sRGB.

Novi Acer laptop dolazi sa mrežnim portom od 2.5 Gbps, i podrškom za Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.2. Ima dvostruki USB-C port, i USB-A portove i HDMI konekciju. Ovo omogućava dodavanje i povezivanje sa dodatnim ekranima. Za pravo gejming iskustvo tu je RGB tastatura koja ima (u gejming svijetu često) pozadinsko osvjetljenje, koje je prilagodljivo.

Chromebook ima integrisanu grafičku kartu, a plan je da koristi GeForce NOW platformu za streaming ili najavljeni Steam Cloud Play.

U Acer-u garantuju 9 sati trajanja baterije prilikom igranja na cloudu. Od ostalih gejming komponenti tu je Full HD kamera sa tehnologijom “redukcije ambijentalne buke”. Uz nju su i dva mikrofona i prilično moćni zvučnici.

Chromebook 516 GE ima sva uputstva za gejming koja upućuju korisnika kako da pristupi cloudu sa igrama i nije potrebna nikakva instalacija ili download.