5 načina da poboljšate Wi-Fi brzinu bez zamjene rutera

Prije nego što se odlučite za promjenu rutera, a da biste povećali brzinu Wi-Fi mreže, prvo pokušajte sa ovim jednostavnijim, ali i besplatnim opcijama:

Ponovo pokrenite ruter i modem

Prvi koram bi svakako bio taj da isključite i ponovo uključite ruter i modem. Novi ruteri imaju dovoljno memorije i prostora za keš, ali ponovnim pokretanjem, ruter može automatski skenirati i promijeniti kanal na manje opterećen.

Promjena frekvencijskog opsega

Ako živite u objektima s više ljudi, rješenje je možda u tome da se prebacite na nekonfliktni kanal. Ruteri za Wi-Fi 6/6E i Wi-Fi 7 mogu da se izbore sa preopterećenjem, ali i korisnici starijih modela mogu da smanje ovaj problem – promjenom podrazumijevanog kanala na manje opterećeni.

Kako da to učinite: Otvorite stranicu za podešavanje rutera i promijenite kanal za 2.4GHz i 5GHz opsege. Ako ruter nije automasti to obavio, od pomoći će biti aplikacije za identifikaciju najboljih kanala.

Podesite antene rutera

Ako ste mislili da su spoljašnje antene rutera samo ukras, oda je vrijeme da i to mišljenje promijenite. Naime, Wi-Fi signal možete poboljšati podešavanjem ugla antena na ruteru, dok uređaji sa unutrašnjim antenama pokrivaju širu povšinu.

Kako da to učinite: Postavite jednu antenu paralelno s podom, a drugu pod pravim uglom u odnosu na ruter.

Ograničite nepotrebne veze

Funkcija QoS, kada imate više uređaja na mreži, pomaže da oni najvažniji imaju prioritet i bolji protok.

Premjestite ruter

Wi-Fi najbolje funkcioniše kada nije blokiran. To znači da signal mogu ometati i fizičke prepreke, popuz predmeta, objekata ili zidova.

Ruter ne bi trebalo postavljati iza televizora ili blizu mikrotalasne pećnice, jer to može uzrokovati smetnje. Idealno je da ga postavite na centralno mjesto u kući, što će obezbijediti bolju pokrivenost.