Facebook ima plan kako da vrati mlađe korisnike

Meta već duže vrijeme prepoznaje “mlade odrasle” kao ključ za budućnost Facebook-a, pa sada uvodi nove funkcije kako bi privukla upravo njih.

Među glavnim novinama je sekcija “Lokalno” u aplikaciji, koja korisnicima prikazuje informacije o lokalnim događajima i zajednicama, dok će dodatne funkcije na Messenger-u, kao što su “Zajednice”, omogućiti lakše povezivanje i organizaciju.

Meta nastoji da poboljša vidljivost događaja na Facebook-u, stoga će personalizovane preporuke za događaje sada korisnicima stizati u obliku sedmičnih i vikend pregleda kroz notifikacije u aplikaciji. Takođe, olakšano je slanje pozivnica za događaje — korisnici mogu pozivati prijatelje ne samo preko Facebook-a, već i putem Instagram-a, SMS-a ili e-pošte.

I Facebook grupe dobijaju važno mjesto u najnovijem ažuriranju. Meta uvodi “prilagodljiv AI bot” za grupe, koji administratorima omogućava da kreiraju bota koji može komunicirati sa članovima grupe i odgovarati na njihova pitanja na osnovu postova.

Pored toga, Meta testira novu “Explore” sekciju, sličnu onoj na Instagram-u, ako i dodatni prostor za Reels unutar Facebook-a. Na Messenger-u, nova funkcija “Zajednice” omogućava manjim i srednjim grupama da lakše organizuju razgovore, slično kao u Facebook grupama.