Google Lens funkcija ima sve više korisnika

Google je započeo uvođenje nove funkcije pretrage koja omogućava korisnicima da pronađu informacije koristeći kratke video snimke koje sami zabilježe. 

Funkcija Google Lens je predstavljena na Google I/O 2024, a korisnicima će prikazati relevantne rezultate pretrage na osnovu onoga što su snimili. U regionima gdje su dostupni AI odgovori, dobijaće rezultate generisane vještačkom inteligencijom, što dodatno poboljšava iskustvo pretrage.

Google, naime, snima video “kao niz slika i zatim primjenjuje iste tehnike kompjuterskog vida” koje su ranije korištene u Lens-u. Međutim, Google ide korak dalje tako što informacije prosljeđuje “prilagođenom” Gemini modelu razvijenom da razumije više okvira u nizu i zatim pruži odgovor koji je zasnovan na internetu.

Da biste koristili ovu opciju, potrebno je otvoriti Google Lens, pritisnuti dugme za snimanje i tokom snimanja postaviti pitanje o temi iz videa. Ova inovacija dodatno poboljšava Google Lens tako što omogućava korisnicima da lakše dođu do informacija, prelazeći sa statičnih slika na interakciju sa video sadržajem u realnom vremenu.