Mnoge popularne pjesme su nestale sa YouTube-a i YouTube Music-a

Ako često koristite YouTube i/ili YouTube Music, možda ste primijetili da mnoge omiljene pjesme i miksevi iznenada postaju nedostupni

Obavještenje “Ovaj video sadrži sadržaj od SESAC-a. Nije dostupan u vašoj zemlji.” je razlog tome. Naime, ovaj problem je povezan sa sporom o licenci između YouTube-a i SESAC-a, Društva evropskih autora i kompozitora, koje zastupa brojne poznate umjetnike i njihovo stvaralaštvo.

Kako su naveli iz YouTube-a, njihov ugovor sa SESAC-om je istekao bez postizanja dogovora o obnovi, što je dovelo do toga da sadržaj koji SESAC zastupa bude blokiran u SAD. Iako su pjesme i dalje vidljive u rezultatima pretrage i na plejlistama, korisnici ih ne mogu reprodukovati. YouTube trenutno pregovara sa SESAC-om i nada se skorom rješenju ovog problema.

SESAC je ključan jer zastupa tekstopisce i izdavače poput R.E.M, Ariane Grande i mnogih drugih, osiguravajući zaštitu njihovih prava prema zakonima o autorskim pravima. U osnovi, svaki put kada se muzika javno izvodi, potrebna je licenca od nosioca autorskih prava. SESAC obezbjeđuje takvu licencu koja pokriva cjelokupan muzički katalog, čime olakšava i čini isplativijim javno izvođenje pjesama za mnoge organizacije i preduzeća.