YouTube Short je postao duži

YouTube je najavio važnu promjenu za popularni format YouTube Shorts, koji od 15. oktobra omogućava kreatorima da snimaju video zapise do tri minute.

Ova promjena se odnosi samo na nove klipove snimljene u kvadratnom ili višem formatu, dok stariji klipovi neće biti pogođeni.

YouTube je najavio da će u narednim mjesecima raditi na poboljšanju preporuka za duže Shorts videe, čime će se povećati vidljivost i angažman ovakvih sadržaja.

Uvođenjem šablona i remix opcije, korisnicima je omogućeno da kreiraju sadržaj koristeći postojeće Shorts. Pritiskom na dugme Remix, mogu odabrati opciju Use this template. Takođe, uskoro će moći da remiksuju djelove svojih omiljenih YouTube videa, kao i da kombinuju klipove iz više izvora.

Jedna od novina je i ta da će YouTube lansirati stranicu sa trendovima za Shorts na mobilnoj verziji, a korisnici će moći da vide pregled komentara ispod Shorts sadržaja u svom feed-u. Za one koji ne vole Shorts, YouTube uvodi opciju da privremeno smanje broj prikazanih videa te vrste. Iako će ova opcija biti privremena, predstavlja pozitivan korak za korisnike koji preferiraju klasične formate sadržaja.