Kad genijalnost stane u telefon – iPhone 16

Kao što i sam naslov ovog teksta sugeriš, novi iPhone 16 je telefon u koji staje – genijalnost.

Ali, u prilog tome govore i same njegove specifikacije, kao i već dostupne recenzije, odnosno iskustva korisnika.

Mnogo je sjajnih karakteristika na strani nove Apple perjanice, pa je možda najbolje da izdvojimo neke od njih. Jer, genijalnost ovog pametnog telefona zasigurno zaslužuje dodatnu pažnju, pa će o njemu svakako biti riječi i u narednom periodu, u nekim narednim tekstovima.

Izvor fotografije: apple.com

Krenimo redom:

Apple je nedavno predstavio iPhone 16 seriju telefona, koja donosi niz novih, uzbudljivih funkcija. Modeli Phone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max opremljeni su najsavremenijom tehnologijom i podižu iskustvo korištenja Apple pametnih telefona na viši nivo sa.

Pokreće ih A18 Bionic čip, što omogućava poboljšane performanse i mogućnosti, uključujući veći ekran i napredne kreativne alate. Jedna od istaknutih funkcija je Apple Intelligence, lični asistent koji koristi generativne modele za pružanje kontekstualno relevantnih informacija, dok štiti privatnost korisnika.

Apple je uveo i dva nova dugmeta: Action Button i Camera Control, koje je prvi put dostupno kako na standardnim, tako i na Pro modelima, a omogućava jednostavnu interakciju sa naprednim sistemom kamera.

Da bi dopunio Camera Control dugme, Apple je dodao 48-megapikselnu Fusion kameru sa 2x optičkim Telephoto zoom-om. Iz kompanije tvrde da je to kao imati dvije kamere u jednoj. Tu je i nova 12-megapikselna Ultra Wide kamera sa automatskim fokusom i podrškom za makro fotografiju, koja sakuplja do 2.6 puta više svjetlosti za bolji kvalitet slike pri slabom osvjetljenju. Selfie kamera je 12 MP.

Izvor fotografije: apple.com

Kada govorimo o dizajnu, iPhone 16 modeli izgledaju gotovo identično kao iPhone 15 modeli, sa aluminijumskim okvirom, matiranom staklenom zadnjom stranom i Dynamic Island-om, na kojem su smješteni prednja TrueDepth kamera i drugi senzori za Face ID autentifikaciju. Super Retina XDR OLED ekran je zaštićen posljednjom generacijom Ceramic Shield-a, koji je 50% otporniji.

Dizajn se fokusira na izdržljivost i estetiku, sa laganom titanijumskom konstrukcijom i najtanjim ivicama ikad na Apple uređajima. iPhone 16 Pro Max ima najbolju bateriju u istoriji iPhone-a, što omogućava korisnicima da uživaju u svim ovim funkcijama bez brige o pražnjenju baterije.

Ovo je sigurno dovoljno razloga da razmislite o kupovini iPhone 16, a sve modele iz ove serije možete pronaći u m:tel prodajnim mjestima.

Vaš odabrani iPhone 16 spojite sa Pretplata tarifama i uživajte u neograničenim razgovorima, porukama, bonusima za mobilni internet i revolucionarnim funkcionalnostima koje donose novi Apple uređaji.