m:agazin – Pametne zgrade: Revolucija u urbanom načinu života 

Rješenja za pametne zgrade obuhvataju niz tehnologija i inovacija koje poboljšavaju funkcionalnost stambenih objekata. Ova rješenja omogućuju automatizaciju različitih sistema unutar zgrade, uključujući kontrolu grijanja, klimatizacije, rasvjete, sigurnosti, zavjesa ili roletni, kao i drugih funkcija. Ključ se krije u integraciji Smart Building rješenja i Smart Home usluge, koji omogućavaju upravljanje svim dijelovima pametnog sistema. Na taj način stanari u zgradi imaju mogućnost za:

  • Automatsko uključivanje svjetla prilikom ulaska u stan
  • Zaštitu doma od potencijalnih krađa
  • Zaštitu doma od loših vremenskih uslova
  • Daljinsku kontrolu sistema za grijanje i hlađenje
  • Praćenje potrošnje električnih uređaja
  • Primanje obavještenja o najvećim potrošačima energije u stanu
  • Uštedu energije i smanjenje mjesečnih troškova

Za upravljanje pametnim sistemom potrebni su mobilni telefon ili tablet te Smart Home aplikacija koja je dostupna za sve android i iOS uređaje. Na taj način stanari će dobijati obavještenja i upozorenja u realnom vremenu, čime se smanjuje mogućnost od potencijalnog požara ili poplave.

ŠTA ZGRADU ČINI PAMETNOM?

Objekti opremljeni Smart Home kućnom automatizacijom nalaze se na atraktivnim lokacijama Borik i Stara Ada u Banjaluci, a realizovani su u saradnji kompanije m:tel sa investitorima Gea Company i TeRaMi. U srcu idiličnog okruženja, u neposrednoj blizini centra grada, škola, vrtića, parkova i najvećih tržnih centara, nalaze se pametne zgrade, izgrađene u skladu s najvišim svjetskim standardima u građevinskoj industriji. Stanovi su izuzetno praktični zbog svoje kvadrature i efikasnog rasporeda prostora, a cjelokupni sistem pametnog stanovanja karakteriše:

  •  Efikasnost – sa Smart Home tehnologijom svaki aspekt vašeg doma postaje optimiziran za maksimalnu efikasnost. Automatizovano upravljanje osvjetljenjem, klimatizacijom i drugim uređajima osigurava da vaš dom uvijek bude udoban, dok istovremeno štedite energiju i novac.
  • Sigurnost – bezbjednost vaše porodice i imovine je prioritet. Smart Building sistem pruža napredne sigurnosne funkcije, kao što su video-nadzor, senzori pokreta i daljinsko zaključavanje vrata, omogućavajući vam da ostanete mirni i bezbrižni u svakom trenutku.
  • Povezanost – sa pametnim aplikacijama na pametnom telefonu ili tabletu, vaš dom je uvijek nadohvat ruke. Kontrolišite i pratite svoj dom iz bilo kog mjesta u svijetu, prilagođavajte postavke prema vašim potrebama i rutinama, čineći svaki dan još jednostavnijim i praktičnijim.
  • Investicija – pametna zgrada je ne samo investicija u udobnost i sigurnost, već i u povećanje vrijednosti vaše imovine. Na današnjem tržištu nekretnina Smart Home tehnologija postaje sve traženija privlačeći kupce i podižući cijene nekretnina.
  • Održivost – smanjite svoj ekološki otisak i doprinesite očuvanju planete uz Smart Building sistem. Automatizacija potrošnje energije, upravljanje otpadom i praćenje ekoloških pokazatelja omogućavaju vam da živite održivo i odgovorno.
  • Partnerstvo – uz podršku investitora, gradimo ne samo zgrade, već i zajednice. Naša misija je da stvorimo prostor u kojem se ljudi osjećaju povezano, podržano i inspirisano, gradeći tako zajednicu koja je više od samog mjesta za život.
  • Inovativni dizajn – Smart Building sistem lako se integriše u moderni dizajn uređenja, pružajući elegantan i sofisticiran izgled vašem domu. Diskretna instalacija senzora, kontrolnih panela i pametnih uređaja čini da tehnologija postane neprimjetna, ali moćna prisutnost u vašem domu. Smart Home tehnologija omogućava vam život bez kompromisa, uz pomoć revolucionarnog Smart Building sistema, jer primjenom ove tehnologije otvara se mogućnost transformacije vašeg doma u pametno okruženje. Za više informacija javite nam se na poslovna.rješenja@ mtel.ba i pridružite nam se u ovom putovanju ka pametnijem, udobnijem i sigurnijem načinu života.

Ovaj tekst autorke Ive Đudurović, ali i druge zanimljive sadržaje, pronađite u novom broju m:agazina.