Google pretraga značajno poboljšana

Google je nedavno značajno unaprijedio svoj pretraživač dodavanjem linkova sa arhiviranih veb stranica iz Wayback Machine digitalne biblioteke.

Ova funkcija omogućava korisnicima da pristupe više od 860 milijardi arhiviranih stranica, koje datiraju čak 28 godina unazad, pružajući uvid u istoriju interneta od 1996. godine do danas.

Ovo je posebno korisno u situacijama kada originalni sajt više nije dostupan, jer je arhivirani sadržaj i dalje na dohvat ruke. Google je integrisao ove resurse kao alternativu funkciji “Cached”, koja je uklonjena početkom godine. Funkcija keširanja stranica je prethodno omogućavala korisnicima da vide sajtove čak i kada oni privremeno nisu radili.

Kako biste koristili ovu novu opciju, potrebno je da kliknete na tri tačke pored linka u rezultatima pretrage i odaberete opciju “More about this page”. Odatle možete vidjeti kada je stranica prvi put indeksirana, kao i pregledati njene prethodne verzije sačuvane u Wayback Machine biblioteci.

Važno je napomenuti da se lansiranje ove nove funkcije odvija postepeno, pa će svi korisnici uskoro moći da uživaju u njoj.