m:tel u Bijeljini: Digitalna pismenost kao neophodnost savremenog doba

U okviru društveno odgovorne kampanje „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“, m:tel je posjetio i Bijeljinu

U Centru za kulturu Bijeljina kompanija m:tel je održala još jednu uspješnu panel-diskusiju u okviru društveno odgovorne kampanje koju realizuje u partnerstvu sa UNICEF-om i Plavim telefonom, jedinom savjetodavnom linijom za djecu i mlade u BiH. Ovog puta, fokus je bio usmjeren na stručnu javnost Bijeljine, gdje je održana inspirativna diskusija na temu „Digitalna pismenost kao neophodnost savremenog doba“.

Izvor fotografije: Mtel PR

Svojim prisustvom, stručnjaci su dotakli ključne aspekte ove teme, donoseći dragocjene uvide i moguća rješenja jer se, sa jedne strane, suočavamo sa rizicima koje internet može predstavljati za našu djecu, dok sa druge strane imamo priliku da ih osnažimo i oblikujemo kao odgovorne digitalne građane.

Izvor fotografije: Mtel PR

Jelica Kokotović, inspektor za visokotehnološki kriminalitet u Policijskoj upravi Bijeljina, podijelila je svoje razumijevanje izazova s kojima se susreće u svakodnevnom radu.

„Digitalno doba donosi nove izazove, a naša odgovornost je osigurati da budemo korak ispred. Ne trebamo zabraniti već ograničiti vrijeme provedeno na internetu. Roditelji moraju da imaju nadzor na svojom djecom, a edukacija i saradnja su ključne u ovom procesu, posebno kad je riječ o zaštiti najmlađih.“

Izvor fotografije: Mtel PR

Slavica Kovrlija, istaknuti dipl. specijalni pedagog iz Centra za socijalni rad Bijeljina, istakla je neophodnost zajedničkog djelovanja.

„Naša uloga je višestruka – osigurati podršku djeci i roditeljima, ali i edukovati ih o pravilnoj komunikaciji, kao i upotrebi digitalnih medija. Roditelji moraju prihvatiti ulogu koju roditeljstvo zahtijeva, a samo kroz zajednički, multidisciplinarni rad i saradnju možemo ostvariti sigurno online okruženje, a samim tim zdravo odrastanje.“

Izvor fotografije: Mtel PR

Inače, Kokotović i Kovrlija su aktivni članovi posebne Radne grupe za zaštitu i bezbjednost djece na području Grada Bijeljina, što ih čini značajnim akterima u ovoj važnoj oblasti.

Biljana Mitrović, pedagog iz bijeljinske Osnovne škole „Sveti Sava“, koja je svakodnevno uključena u rad sa najmlađima naglasila je važnost saradnje roditelja, djece i nastavnika.

Izvor fotografije: Mtel PR

„Kroz obrazovni sistem, imamo priliku da oblikujemo digitalno odgovorne građane. Saradnja sa roditeljima i lokalnim zajednicama ključna je u postizanju tog cilja. Na osnovu te saradnje, mi smo škola u kojoj nema mobilnih telefona.“

I ova panel-diskusija privukla je pažnju medija i javnosti, podsjećajući nas na važnost kontinuirane edukacije i saradnje u zaštiti najmlađih na internetu. m:tel nastavlja svoju misiju borbe protiv internet nasilja, s ciljem da stvori sigurno okruženje za djecu i mlade širom Bosne i Hercegovine, a već 6. juna u 13 časova novu panel-diskusiju sa novim gostima i stručnjacima održaće u Banjaluci u Domu omladine.

Izvor fotografije: Mtel PR

Za više informacija o kampanji „Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu“, posjetite mtelblog.ba.