Znate li šta je Poetry Camera? 

Poetry Camera je prvi “foto-aparat”na svijetu koji pretvara fotografije u pjesme.

Ovaj inovativni projekat spaja napredne tehnologije sa umjetnošću i u tome je njegova najveća vrijednost.

Poetry Camera fizički liči na Polaroid fotoaparat, ali umjesto snimanja fotografija on transformiše vizuelni prikaz u stihove koji vjerno opisuju snimljeni kadar.

Raspberry Pi računar koji pokreće ovaj neobični uređaj obrađuje snimljene scene i prenosi informacije o vizuelnim podacima do AI komponente – GPT-4 modela kompanije OpenAI, koji na osnovu tih informacija stvara pjesme.

Izvor fotografije: Poetry Camera

AI modul analizira različite aspekte fotografije – boje, uzorke… kako bi kroz stigove što realnije bio dočaran ovjekovječeni momenat, čak i njegove emocije.

Ovaj simpatični uređaj koji će sigurno oduševiti romantike i ljubitelje pisane riječi, plod je saradnje Kelin Carolyn Zhang i Ryana Mathera. Oni su u Poetry Cameru pretočili svoju ljubav prema tehnologiji i umjetnosti.

Eksperimentisali su sa različitim modelima AI, a presudan je bio pristup GPT-3, koji im je omogućio da dođu do željenih rezultata. Korisnici ovog neobičnog foto-aparata imaju mogučnost odabira formata poezije, da li su to soneti, slobodni stihovi…

Iako nisu stvorili ovaj uređajem s ciljem komercijalizacije, pažnja koju je privukao naveo ih je da razmisle još jednom.

“Nakon prvih 100 pitanja ljudi rekli smo: ‘Ne prodajemo’, ali nakon 101 pitanja počeli smo detaljnije razmišljati o tome, pitajući se trebamo li to učiniti dostupnim ljudima”, navodi Zhang.