Šta donosi novi Chat GPT-4?

Kalifornijska kompanija OpenAI, specijalizovana za razvoj vještačke inteligencije, objavila je svoju najnoviju verziju popularnog AI chat bota pod nazivom GPT-4.

GPT-4 je novi jezički model koji je kreirao OpenAI koji može da generiše tekst sličan ljudskom govoru. Ovo će poboljšati tehnologiju koju koristi ChatGPT, a koja je trenutno zasnovana na GPT-3.5. (GPT je skraćenica od Generative Pre-trained Transformer, tehnologija dubokog učenja koja koristi vještačke neuronske mreže da piše kao čovjek).

Za razliku od ChatGPT-a, novi model može da reaguje na slike. OpenAI ga naziva „najnaprednijim sistemom kompanije, koji proizvodi sigurnije i korisnije odgovore“.

GPT-4 je takođe dostupan kao API „za programere za pravljenje aplikacija i usluga“. Neke od kompanija koje su već integrisale GPT-4 uključuju Duolingo, Be Mi Eies, Stripe i Khan Academi.

Prema OpenAI, ovaj jezički model sljedeće generacije je napredniji u tri ključne oblasti: kreativnost, vizuelni unos i duži kontekst. Što se tiče kreativnosti, OpenAI kaže da je GPT-4 mnogo bolji u saradnji sa korisnicima na kreativnim projektima. Primjeri ovoga uključuju muziku, skripte, tehničko pisanje, pa čak i „učenje stila pisanja korisnika“.

Duži kontekst takođe utiče na to. GPT-4 sada može da obradi do 25.000 riječi teksta koje mu zada korisnik. Omogućeno je da pošaljete web vezu i zatražite od njega da stupi u interakciju sa tekstom na toj stranici.

GPT-4 sada takođe može da obrađuje slike kao osnovu za interakciju. U primjeru koji se nalazi na web lokaciji GPT-4, chatbot-u se daje slika nekoliko sastojaka za pečenje sa pitanjem šta se od njih može napraviti i on generiše recept. Trenutno nije poznato da li se video može koristiti na isti način.

Konačno, OpenAI takođe kaže da je GPT-4 znatno sigurniji za upotrebu od prethodnih generacija. Rečeno je da može da proizvede 40% više činjeničnih odgovora u OpenAI-jevom internom testiranju, dok je takođe 82% manja vjerovatnoća da će „odgovoriti na zahtjeve za neovlaštenim sadržajem“.

Međutim, GPT-4 sada će biti dostupan samo na ChatGPT Plus plaćenoj pretplati. Trenutna besplatna verzija ChatGPT-a će i dalje biti zasnovana na GPT-3.5.