Čovjek koji je izumio mobilne telefone dobio nagradu za životno djelo

Martin Cooper (94), čovjek koji je prije 50 godina izumio mobilni telefon, primio je nagradu za životno djelo na MWC-u, Svjetskom kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni.

“Jednog dana mobilni telefoni će biti integrisani u naše tijelo”, poručio je Cooper. Tvorac prvog telefona – Motorola DynaTac 8000X, iz 1973, smatra da će buduće generacije imati telefone ugrađene ispod kože ušiju.

Vjeruje da će te uređaje puniti energija našeg tijela. Zapravo, nagovijestio je ono što je neizbježno, novu eru u kojoj će naša tijela biti nadograđena mikročipovima i senzorima.

“Ljudsko tijelo je punjač, zar ne? Jedete hranu, proizvodite energiju. Zašto ne biste imali prijemnik koji stavljate na uho, ubačen ispod vaše kože i da se puni vašom energijom”, upitao je ovaj stručnjak.

Iako su današnji telefoni neuporedivo manji i praktičniji od onog koji je on stvorio prije 50 godina i kojeg danas u šali nazivamo “cigla”, Cooper smatra da ni oni još nisu dovoljno prilagođeni čovjeku.

“Najbolji dani moderne tehnologije su tek pred nama, posebno u kontekstu obrazovanja i zdravstvene zaštite. Ljudima je sada bolje, žive duže. Ima uspona i padova, ali generalno čovječanstvo napreduje”, kazao je on. Upozorio je i na one negativne strane, kao što je manjak privatnosti.

“Negativno je što se sve o nama sada snima i negdje pohranjuje i dostupno je onima koji imaju želju da dođu do toga”, kazao je on.