Snimljen je film o čuvenom Tetrisu, evo trejlera

Svjedoci smo velike produkcije ekranizacija gejming hitova, ali ne može se baš reći da je neko očekivao i da ova igra bude tematizovana.

Naime, nedavno je objavljen premijerni trejler za jednu od najpopularnijih igara svih vremena – legendarni Tetris! Za razliku od ekranizacija koje kopiraju scenario igara, Tetris ima drugačiji format.

Film je ustvari priča o biznismenu Henku Rogersu (Taron Egerton), koji nakon što otkrije Tetris želi da od igre napravi globalni hit. Kao što je poznato, tvorac tetrisa je ruski programer Aleksej Pažitnov, koji je igru izmislio još u vrijeme postojanja SSSR-a.

Glavni junak Rogers u filmu mora da otputuje u Sovjetski Savez i to baš u vrijeme Hladnog rata i ne baš sjajnih odnosa Sjedinjenih Američkih Država i SSSR-a i taj put ga dovodi u niz izazova i opasnosti.

Radnja je smještena u drugu polovinu 80-ih godina prošlog vijeka, odnosno u 1988. godinu, pa su kreatori filma pokušali da naprave retro atmosferu iz tog vremena, a da li su uspjeli pogledajte u trejleru.

Aleksej Pažitnov je bio naučnik, a Tetris je napravio kako bi testirao novi računar 1984. godine i nije ni slutio da će igra postati legendarna.

Bio je zaposlen u Sovjetskoj akademiji nauka u Moskvi i dobio je zadatak da testira novi tip računara, Elektronika 60. S tim ciljem programirao je jednostavnu igru ​​zasnovanu na zagonetki iz svog djetinjstva.