Novi Surface Duo 2 ima sve što je nedostajalo prethodnom modelu

Microsoft je službeno najavio novi Surface Duo 2, drugi pokušaj sklopivog telefona sa sistemom Android.

Duo 2 ima dizajn modela prve generacije, ali ovaj put Microsoft stavlja na njega odgovarajuću kameru, podržava 5G, koristi trenutni procesor i ubacuje veće ekrane. Iz kompanije navode da će biti dostupan od 21. oktobra.

Surface Duo 2, koji dolazi u istoj bijeloj boji kao prva generacija plus nova crna opcija, ima dva OLED ekrana dijagonale 5,8 inča, 1344×1892 sa spojem između koji vam omogućava otvaranje poput knjige. To je drugačiji pristup od onoga što Samsung radi sa svojim sklopivim telefonima koji imaju jedan veliki ekran koji se presavija na pola. Zajedno, dva ekrana Duo 2 imaju dijagonalu od 8,3 inča i oba imaju brzinu frekvenciju osvježavanja od 90Hz.

Na jednoj polovini nalazi se Qualcomm Snapdragon 888 procesor, što je značajna nadogradnja u odnosu na čip 855 koji je bio u prvoj verziji. Takođe, podržava 5G povezivanje, još jednu nadogradnju s 4G na prethodnom modelu. Iz Microsoft-a tvrde da je u pitanju najtanji 5G uređaj na tržištu.

Uparen s procesorom ima 8 GB RAM-a (2 GB više od prve generacije) i između 128 GB i 512 GB prostora za memoriju. Ostale nadogradnje hardvera uključuju NFC, ali bez bežičnog punjenja, dvije opcije koje su izostavljene u odnosu na prethodni model. Tačan kapacitet baterije nije naveden.

Tu je i sistem sa tri kamere s vanjske strane sa standardnim širokim, ultraširokim i telefoto sistemom. Sve tri kamere imaju rezoluciju od 12 MP, a široki i telefoto objektiv optičku stabilizaciju slike.