5 postupaka koji mogu naštetiti vašem pametnom uređaju

Da bi vaši smart uređaji što duže radili bez problema, važno je da obratite pažnju na neke loše navike koje treba izbjeći.

Predugo punjenje telefona

Prva stvar u vezi sa održavanjem aparata koju većina radi pogrešno je – punjenje. Svi proizvođači telefona upozoravaju da ih ne treba stalno držati priključene na struju. Ukoliko ih ostavljate da se pune preko noći, to će uticati na slabljenje baterije. Ona može duže trajati ukoliko je napunjena „do pola“, odnosno između 30 i 70 odsto. Dakle, ne samo da telefon ne smije biti priključen na struju kad je napunjen, nego je najbolje ne puniti ga potpuno.

Jeftine zamjene

Većina ima utisak da će uštediti ukoliko kupi jeftiniji punjač ili USB kabl nakon što se pokvari stari. Zapravo, ušteda je prilično mala, a taj izbor je prilično loš, jer će isto tako uticati na vaš uređaj. Niko od proizvođača ove dodatne opreme ne napominje da ti proizvodi koji su pravljeni „za sve“ uglavnom nemaju odgovarajući napon potreban za rad. To znači da baterija na kraju ne dobije struju koja joj je potrebna za potpuno punjenje, a u gorem slučaju to će narušiti njen vijek trajanja. Zato je bolje izdvojiti nešto više novca za brend punjača koji odgovara vašem uređaju, nego se odlučiti za neki generički punjač.

Pažljivo čuvanje

Telefoni mogu da izdrže nešto prašine i vode na sebi, ali različite temperature loše utiču na njih. Zato vodite računa da ih ne ostavljate na suncu ili u vrelini automobila ljeti. To ne samo da može uzrokovati curenje ili pregrijavanje baterije, već i gubitak ili oštećenje podataka. Štetu mogu napraviti i izuzetno niske temperature, jer litijum-jonske baterije mogu prestati da ispuštaju električnu energiju na niskim temperaturama, što dovodi do skraćenja trajanja baterije, problema sa ekranom, pa čak i pucanja stakla ekrana.

Neurednost

Prašina i prljavština nisu samo stvar čistoće, već mogu ozbiljno oštetiti računare, televizore i drugu skupu elektroniku. Postoje određeni načini na koje ih možete očistiti a da ne napravite neku drugu štetu. Ne treba koristiti papirne maramice, već meke pamučne krpice. Za uske i teško dostupne pukotine možete koristiti mekane četkice ili komprimovani vazduh kojim ćete ih izduvati. Takođe, za čišćenje ne treba koristiti sredstva kojima održavate stvari u kuću, najbolje je koristiti izopropil alkohol.   

Punjenje laptopa

Baterije za laptop uređaje imaju konačan broj ciklusa punjenja-pražnjenja. Ako često ostavljate bateriju da se potpuno isprazni, to utiče na ciklus punjenja-pražnjenja i skraćuje njen predviđeni životni vijek. Baterija vašeg laptopa može izgubiti efikasnost i na drugi način. Recimo da redovno punite svoj laptop 30-50% ili oko 20% svaki put kada ga punite. Pa, uradite to pet puta i završićete jedan ciklus baterije, jer ste svoj laptop napunili ukupno 100%. Dobro pravilo je da držite bateriju napunjenu do najmanje 40% većinu vremena.